Fråga facket Fråga facket

Har du koll på vad som gäller på jobbet?

Anställningsvillkor Under december och januari genomför LO en kampanj för att ge unga och nya på arbetsmarknaden koll på vad som gäller på jobbet. Särskilt fokus läggs på säsongsjobbare och de som jobbar extra.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Är du ung och ny på jobbet och har en fråga som rör ditt arbete? Hör av dig till oss på LO.
Är du ung och ny på jobbet och har en fråga som rör ditt arbete? Hör av dig till oss på LO.

Även tillfälligt anställda har rättigheter

Så här års är det många unga som jobbar extra vid sidan om studierna eller drar iväg till en annan ort för att jobba tillfälligt.

- Vi vill uppmärksamma att även de som jobbar tillfälligt har rättigheter och omfattas av anställningsvillkor, säger Elsa Alm som ansvarar för LOs verksamhet riktad till arbetare under 30 år.

- Jobbar man extra är det vanligt att jobba på kvällar och helger. Då är det bra att ha koll på vad som gäller kring till exempel schemaläggning, övertidsersättning och ob-tillägg, säger Elsa Alm.

Vilka frågor kan man höra av sig om?

- Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, semester, anställningsformer, försäkringar eller annat innehåll i kollektivavtalet.

- Ingen fråga är för liten. Bättre att höra av sig till facket en gång för mycket än inte alls, säger Elsa Alm.

Lättillgänglig information

På sajten lo.se/kollpåjobbet finns samlat allt som behövs för att få just koll på jobbet. På sajten får man bland annat:

  • Svar på de vanligaste frågorna.
  • Checklista inför nytt jobb.
  • Tips för dig som säsongsarbetar eller jobbar extra.
  • Vad man bör göra om det skulle dyka upp problem.

- Vi är tillgängliga för alla, oavsett om det är ett säsongsarbete eller extrajobb, om man nyss kommit ut på arbetsmarknaden eller kanske jobbat i flera år. Alla är välkomna att höra av sig till oss på LO med sina frågor, avslutar Elsa Alm.

Ring eller mejla

Har du frågor eller känner du någon som har en fundering? Kontakta oss via telefon 020-56 00 56 eller mejla till kollpajobbet@lo.se.