Fråga facket Fråga facket

En topp-vd tjänar 67 gånger mer än en undersköterska i Jämtland

Jämlikhet Sveriges arbetare har stått i frontlinjen mot pandemin. Medan medelklassen har kunnat jobba hemifrån har LO-förbundens medlemmar sett till att samhället fungerar. De har gett äldre den omsorg som krävs, fyllt butikerna med livsmedel och fått taxibilarna att rulla - ofta med hälsan, och i värsta fall livet, som insats. Vid det här laget borde vi därför kunna enas om en sak: Sveriges arbetare förtjänar mer och bättre.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Makteleiten - håller ställningarna

I LOs årliga rapport Makteliten framkommer att vd:arna på svenska storbolagen år 2019 i genomsnitt hade en inkomst motsvarande 67 gånger vad en undersköterska i Jämtlands län tjänar. Klyftorna i samhället är orimliga.

Skillnaderna har ökat stort över tid. Vd:arna för 50 av de största svenska företagen hade 1980 en genomsnittlig inkomst på motsvarande 9 industriarbetarlöner. I årets undersökning, som avser 2019 års inkomster, var motsvarande siffra 60 industriarbetarlöner. Även SCB konstaterar att skillnaderna i samhället har ökat under de senaste decennierna. Andelen av de totala inkomsterna som tillfaller den översta procenten har mer än fördubblats sedan början av 1990-talet. Samtidigt visar ny statistik från SCB för år 2019 att andelen relativt fattiga i befolkningen för första gången i modern tid överstiger 15 procent.

Coronapandemin har också slagit hårt mot vanligt folk. Den ökande arbetslösheten har slagit hårdast mot arbetare inom kontaktnära branscher. Samtidigt har de grupper i samhället som äger aktier och fastigheter, sett sina tillgångar öka i värde. Stockholmsbörsen steg med över 13 procent under fjolåret. Villapriserna i Stockholm steg med närmare 17 procent.

Trenden måste vända. Jämlikhet är en förutsättning för att alla människor – inte bara några få – ska få komma till sin fulla rätt.

Den skattereform som enligt januariavtalet ska genomföras innan mandatperioden är slut måste gynna vanligt folk, istället för de som har det bäst ställt. Klyftorna måste utjämnas.

LO föreslår därför:

  • En rättviseskatt på de högsta arbetsinkomsterna. Kort sagt en ny, permanent värnskatt, på riktigt höga inkomster.
  • En enhetlig kapitalinkomstskatt på 35 procent. Särregler och undantag gynnar eliten. Utvecklingen av kapitalinkomsterna är den främsta förklaringen till ökningen av inkomstskillnaderna i Sverige under de senaste decennierna.

Det är hög tid att sluta gapet mellan eliten och vanligt folk. Bara så kan Sverige återigen bli världens mest jämlika land.

Susanna Gideonsson, ordförande LO
Anna Eriksson, ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

 

Christin Åhman
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.